Blogpagina

Icoon beoordeling

Doe de online workout voor rekenen, taal, studievaardigheden. Inclusief eindtoetstraining

Icoon onderwijs game

Ontwikkeld door onderwijskundigen en game professionals

Icoon prijs

Speciale aanbieding tijdens de lockdown! Nu 3 maanden voor €35,00

Alles wat je als ouder moet weten over de eindtoets in groep 8

 

Over een maand is het zover en mogen alle achtstegroepers hun hoofden buigen over dé eindtoets. Gelukkig is de druk nu van de ketel en bepaalt de eindtoets niet langer het schooladvies. De mening van de leraar weegt namelijk zwaarder. Toch is en blijft het een belangrijke toets, die vaak het eindpunt is van de basisschoolcarrière en veel spanningen oproept bij kinderen. Daarom zitten we op een rij wat u als ouder moet weten over de eindtoets in groep 8.

Wat is nu precies de eindtoets in groep 8?
Alle kinderen in groep 8 maken een eindtoets om te testen wat ze op de basisschool hebben geleerd. Het is wettelijk verplicht om leerlingen een eindtoets te laten maken, al mag de school tegenwoordig wel zelf kiezen welke eindtoets ze wille gebruiken.

Waarom maken kinderen een eindtoets?
1. Hiermee krijgt de overheid inzicht in het taal- en rekenniveau van kinderen en scholen, zodat ze dit kunnen vergelijken met andere leerlingen en scholen in ons land.
2. Zo kan getest worden of het advies van de docent overeenkomst met het type vervolgonderwijs dat blijkt uit de eindtoets.

Welke eindtoetsen zijn er allemaal?
Sinds 2015 is het voor scholen verplicht om een eindtoets te laten maken. Daarvoor werd de Citotoets al door veel scholen afgenomen in groep 8. Inmiddels zijn er een aantal nieuwe toetsen op de markt. Hieronder bespreken we welke toetsen jouw kind kan maken:

1. De Centrale eindtoets wordt door het Cito gemaakt. Er zijn twee varianten: de papieren Centrale Eindtoets op één niveau en de digitale adaptieve Centrale Eindtoets. Als de school ervoor kiest, kan je kind naast Nederlandse taal en rekenen ook het onderdeel wereldoriëntatie doen. De Centrale Eindtoets wordt nog steeds door de meeste scholen afgenomen.
2. ROUTE 8 is een digitale adaptieve Eindtoets en wordt dan ook online afgenomen. Naast Nederlandse taal en rekenen kan ook persoonlijk functioneren getoetst worden.
3. De IEP eindtoets wordt op papier afgenomen en meet de verplichte vaardigheden Nederlandse taal en rekenen.
4. Andere eindtoetsen zijn de AMN eindtoets en de DIA eindtoets. Omdat deze nog vrij weinig gebruikt worden, gaan we hier nu niet op in. De CESAN gaat dit jaar nog niet door.

Wanneer vindt de eindtoets plaats?
In heel Nederland maken kinderen tussen 15 april en 15 mei de eindtoets. Dit is ook afhankelijk van de eindtoets die de school heeft gekozen. Een aantal data:
- De Centrale eindtoets wordt afgenomen op: dinsdag 16 en woensdag 17 april. Op donderdag 18 april kan het facultatieve onderdeel wereldoriëntatie worden afgenomen.
- De IEP eindtoets wordt afgenomen op: dinsdag 16 en woensdag 17 april.
- De Route 8 eindtoets wordt afgenomen tussen: 15 april en 15 mei
- De digitale Dia-eindtoets wordt afgenomen tussen: 15 april en 15 mei
- De digitale AMN eindtoets wordt afgenomen tussen: 15 april en 26 april

Welke vakken worden getoetst?
De Nederlandse taal en rekenen zijn twee verplichte vakken. Scholen mogen zelf kiezen of ze extra onderdelen willen toetsen. Dit is ook weer afhankelijk van de gekozen eindtoets. Zo kan bij de Centrale eindtoets ook wereldoriëntatie worden getoetst en kent de ROUTE 8 toets ook het onderdeel persoonlijk functioneren.

Met vertrouwen naar de eindtoets
Het maken van de eindtoets is voor ouders én kinderen toch altijd een spannend moment. Een kind wordt getoetst op de kennis van de afgelopen acht jaar. Speciaal oefenen of leren is dus niet nodig. Wel kun je je kind voorbereiden op de vraagstelling van een eindtoets. Vaak worden zelfs de rekenvragen in verhaalvorm gesteld. Met TopiaTrainer kunnen kinderen wennen aan deze manier van vraagstelling. Bovendien kunnen ze oefenen met de onderdelen die ze nog mogelijk vinden. Zo maken ze vol vertrouwen straks hun eindtoets!

Jouw kind relaxed
richting de Citotoetsen?

Volg ons op