Blogpagina

Icoon beoordeling

Doe de online workout voor rekenen, taal, studievaardigheden. Inclusief eindtoetstraining

Icoon onderwijs game

Ontwikkeld door onderwijskundigen en game professionals

Icoon prijs

Speciale aanbieding tijdens de lockdown! Nu 3 maanden voor €35,00

10 leuke en leerzame activiteiten voor in de herfstvakantie

Ook al lijkt het qua weer soms nog zomer, toch is het echt alweer herfst en is de herfstvakantie aangebroken! Wat kun je deze vakantie allemaal doen met je kids? En ook niet onbelangrijk: wat te doen als het weer even wat minder is? Wij zetten 10 leuke en leerzame activiteiten voor in de herfstvakantie voor je op een rij. Want ook tijdens de vakantie is er ongemerkt nog een boel te doen en te leren. Veel plezier!

1. Duik samen de keuken in

Duik samen de keuken in met een lekker recept dat geschikt is voor kinderen. Je kunt bij de Allerhande speciale recepten voor kids vinden. Maak het zo moeilijk als jullie zelf willen: van een heerlijk driegangendiner voor de rest van het gezin tot een mooie taart. Of bak lekkere koekjes met de bakvormpjes van de Albert Heijn. Als je samen de boodschappen doet, is dit ook heel leerzaam voor je kind. En het resultaat is natuurlijk om op te eten, smakelijk!

2. Leen boeken bij de bieb

Aan lezen kom je niet altijd toe. Herkenbaar? Dat geldt natuurlijk ook voor kinderen. Die zitten liever de hele dag met hun neus achter een beeldscherm. Tijd om daar verandering in te brengen! Kinderen kunnen gratis lid worden van de meeste bibliotheken. Breng eens een bezoek aan de bieb, laat je kind een paar boeken uitzoeken en motiveer hem of haar om die ook echt te gaan lezen. Dat is goed voor de leesvaardigheid en bovendien helpt lezen voor het slapen om sneller en beter in te slapen. Genoeg redenen om te lezen, toch?

3. Kijk samen een film: thuis of in de bios

Niet alle activiteiten hoeven even leerzaam te zijn. Deze is in ieder geval wel heel erg leuk. Ga lekker met iedereen naar de bios. Deze vakantie draaien onder meer de romantische komedie Zwaar Verliefd, animatiefilm Smallfoot en het komische Johnny English. Daarnaast zijn er vaak speciale kinderfilms tijdens de herfstvakantie. Je kunt natuurlijk het ook thuis gezellig maken en een filmpje of Netflix opzetten. Gordijnen dicht, lekker op de bank, popcorn erbij… Gezellig!

4. Daag je kind uit met lesstof

Er zijn leerlingen die school missen tijdens de herfstvakantie. Heb jij ook een leergierig kind thuis? Laat hem of haar dan kennismaken met TopiaTrainer. Dit is een online eindtoetstrainer, waarbij kinderen aan de hand van uitdagende spelletjes en leerzame games kennismaken met de stof van groep 5, 6, 7 of 8. Je kunt online met je kind een gratis proefles doen. Daarna mag je TopiaTrainer 14 dagen uitproberen. Niet goed? Dan geld terug.

5. Bezoek een museum in de buurt

Als je niet op school kunt leren vanwege de vakantie, dan lukt het vast wel in een museum. Je vindt in Nederland namelijk een keur aan musea en die hebben in de herfstvakantie vaak speciale activiteiten voor kinderen, zoals speurtochten en knutselmiddagen. Met een beetje geluk doe je zelf ook nog wat nieuwe kennis op. Check de website van de musea in de buurt voor leuke en leerzame activiteiten.

6. Begin met een cursus blind typen

Een leuke en leerzame activiteit waar je kind de rest van zijn of haar leven profijt van heeft: blind leren typen. De herfstvakantie is het perfecte moment om hiermee te beginnen. Jullie hebben alle tijd om een goede typecursus uit te zoeken en hiermee te beginnen. TypeTopia bijvoorbeeld is de spannendste typecursus van het universum. Aan de hand van leuke games leren kinderen op speelse wijze snel en blind typen. Probeer de proefles met je kind.

7. Nodig een vriend(innetje) uit

Sommige dingen leer je het beste samen met een leeftijdsgenootje. Dat is nog gezellig ook! Bovendien leren kinderen door met elkaar te spelen onder meer ook samenwerken en delen. Daar heb je zelf ook nog wat aan: want als je een middagje iemand uitnodigt, is de kans groot dat jouw kind ook een middag uit spelen gaat. Heb je mooi een moment voor jezelf!

8. Ontdek de natuur in de herfstvakantie

Je moet dan wel het geluk hebben dat het mooi weer is buiten. Maar is het droog, dan valt er buiten genoeg te beleven. Verken het bos, een park of meer. Je kunt dit prima zelf doen. Maar bijvoorbeeld Natuurmonumenten organiseert leuke en leerzame activiteiten in de herfstvakantie, zoals herfstwandelingen of een dag mee met een boswachter. Ben je meer van het water, dan is het ook heerlijk om uit te waaien aan het strand. Veel plezier!

9. Maak iets leuks voor Halloween of de herfst

Je kunt dit heel laagdrempelig aanpakken door te schilderen of een tekening te maken. Of je pakt flink uit met vondsten uit de natuur. Met herfstblaadjes en dennenappels kun je van alles knutselen. Op Pinterest vind je ontelbaar veel tips. Of ga aan de slag en maak iets leuks voor Halloween. Denk aan een slinger van spookjes of uitgeholde pompoenlantaarns. Door te knutselen laten jullie je creativiteit de vrije loop. Een perfecte activiteit in de herfstvakantie.

10. Ruim samen de kamer op

Oké, dit is echt niet de leukste activiteit. Maar het is wel ontzettend leerzaam om samen met je kind stil te staan bij zijn of haar spullen. Bekijk eens de kledingkast: wat past nog en wat past niet meer? Check meteen of je kind klaar is voor de winter. Misschien moet je nog een sjaal of waterdichte schoenen kopen. Ook hebben kinderen vaak veel speelgoed. De herfstvakantie is een mooi moment om uit te zoeken wat je wilt houden en wat weg mag. En het is straks fijn voor je kind om een opgeruimde kamer te hebben.

Jouw kind relaxed
richting de Citotoetsen?

Volg ons op